Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka pasteryzowana

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 3 dag
cukier 2 dag
Kwas cytrynowy Prymat 3 gramy
woda 1,5 - 2 szklanek
brukselka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka pasteryzowana

Wykonanie:
Brukselkę czyścimy i opłukujemy, następnie podgotowujemy ok. 5-7 minut. Odcedzamy i układamy w słojach (do 2 cm poniżej górnej krawędzi). W między czasie przygotowujemy zalewę i jeszcze gorącą wlewamy do słoików. Gotowe przetwory wkładamy do dużego garnka i zalać wodą. Jeżeli przyrządzamy je w wekach to musimy je zanurzyć całkowicie. Natomiast w przypadku słoików z tzw. zamknięciem „twist”- zakrętkę zostawiamy na pół odkręconą, uważając aby woda nie sięgnęła zakrętki. Pasteryzujemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Wyjmujemy słoje („twisty” zakręcamy całkowicie) i odkładamy na jeden dzień (w warunkach pokojowych). Nazajutrz powtarzamy pasteryzację (ale tylko 30 minut). Po wyjęciu przekładamy gotowe przetwory w chłodne, zaciemnione miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 16.09.2013 09:26
Nigdy nie pasteryzowałam brukselki, ale to wspaniały sposób :) Ciekawi mnie jej smak!
Ilona_eS 16.09.2013 09:01
czegos takiego jeszcze nie widzialam. fajny pomysl.
Ola1984 16.09.2013 08:34
Bardzo fajna propozycja :) Myślę, że tak przygotowana brukselka musi smakować wybornie :)
Magula 16.09.2013 07:36
Nigdy takiej nie robiłam, ani nie jadłam. Ciekawy przepis
Renata9 15.09.2013 20:15
to dla mnie nowość, nie wiedziałam, że można pasteryzować brukselkę, ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak