Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski w lesie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana ok 1 szklanka
jajko 2 szt
masło kilka łyżek
Kucharek przyprawa do potraw
sól
pieprz
śmietana 18-procentowa 1 szklanka
szczypiorek
cebula 1 szt
prawdziwki 3/4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski w lesie

Ziemniaki gotujemy- przepuszczamy przez praskę, solimy, dodajemy łyżkę masła- mieszamy i studzimy.
Dodajemy jajka i make, wyrabiamy ciasto, z którego formujemy kluski z dziurka.
Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka minut.
Odcedzamy.
Rozgrzewamy kilka łyżek masła- smażymy na nim pokrojona drobno cebule i pokrojone prawdziwki- dodajemy śmietanę i przyprawy- dusimy kilkanaście minut.
Kluski podajemy z sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 18.12.2014 13:20
bardzo smaczny obiad
Grażyna13 24.08.2014 18:21
co za pyszności :)
Krystyna32 04.11.2013 08:52
pyszne kluski
Kuchenka 15.09.2013 22:56
nie kosztowałam, ale wydaje się być pyszne
ao_12 15.09.2013 19:44
och, szkoda, ze nie mam grzybków :( pycha
adelajda 15.09.2013 19:26
grzybki i kluseczki to dla mnie pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak