Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierś z nadzieniem z suszonych pomidorów i fety

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi kurczaka 3
feta 3 plasterki
oliwa 3 łyżki
sok z limonki 2 łyżki
sól gruboziarnista
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: pierś z nadzieniem z suszonych pomidorów i fety

Oczyścić mięso z nadmiaru tłuszczu i błonek, dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą, osuszyć. W każdym kawałku naciąć głęboką \"kieszeń\". Nadziać ją suszonym pomidorem, bazylią i plasterkiem koziego serka lub fetą. \"Kieszeń\" zamknąć przy pomocy wykałaczki.
Nadziane piersi ułożyć w naczyniu szklanym lub porcelanowym, przyprawić obficie pieprzem i solą, polać oliwą i sokiem z cytryny. Marynować obracając parę razy, przez ok. 30 minut, czyli akurat tyle czasu, ile trzeba, żeby przygotować grill.
Nadziewane piersi piec na mocno rozgrzanym grillu (225-250 stopni). Ruszt należy przetrzeć olejem roślinnym przed położeniem na nim porcji kurczaka. Po pierwszych 2 minutach można przekręcić kawałki mięsa o 60-90 stopni tak, żeby odbiła sie na nich ładna kratka. Po 7-8 minutach na jednej stronie mięso należy przewrócić delikatnie szczypcami. Posmarować pędzelkiem umoczonym w oliwie. Łączny czas pieczenia ok. 14 minut. Piersi kurze są gotowe gdy mięso w przy dotknięciu (palcem lub szczypcami) nie jest już miękkie, lecz ładnie sprężynuje, ale nie jest jeszcze całkiem twarde

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 29.12.2011 13:38
super sprawa !!!
Henryka2 02.12.2010 23:30
Muszę wypróbować!
eli_555 18.09.2010 22:01
Pyszne mięsko.
wedith1 01.08.2010 09:54
Pycha ! Ja bym dodała jeszcze oliwki.... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak