Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg ugotowany udziec indyczy.
10 suszonych pomidorków z zalewy oliwnej.
garstka kaparów z zalewy
kilka ziaren marynowanego pieprzu
bazylia świeża
masło 100 g
sól
masło do wysmarowania papieru do pieczenia lub blaszki
jajko 4

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Ugotowane i wystudzone mięso wkładam do malaksera. W trakcie rozdrabniania udźca dodaję surowe jajka, roztopione masło sól, pieprz i suszoną bazylią. Gdy mięso uzyska kremową konsystencję przekładam masę do miski i mieszając łączę ją z pociętymi suszonymi pomidorami, listkami świeżej bazylii, bułką tartą i ziarenkami kaparów i kilkoma ziarnami marynowanego zielonego pieprzu. Tak przygotowaną masę przekładam do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pasztet piekę przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce serwujemy go. Podałam go ozdobionego kaparami i pomidorkami koktajlowymi, cytryną. Pasztet pyszny. Zniknał w tempie zastraszajacym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 03.12.2010 08:17
Bardzo ciekawy przepis na pasztet zaraz powędruje do mojej księgi. Głosik.
Emilia22 24.09.2010 17:45
wygląda apetycznie
Agnieszka_B 29.07.2010 14:22
Pasztety to jest coś co mogłabym jeść codziennie, ale trudno mi się zebrać, aby zrobić samemu... Wygląda przepysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak