Kanapeczki dla niejadka :

Kanapeczki dla niejadka :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kawałek wędzonej makreli ,kawałek sałaty,2 łyżeczki usiekanej natki pietruszki

  • plasterek ogórka,plasterek pomidora,3 łyżeczki majonezu,1 łyżka usiekanego szczypiorku

  • chleb razowy

    3 kromki
  • ser żółty

    1 plasterek
  • ser biały

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W każdej rodzinie trafia się przysłowiowy ,, Tadek niejadek „. Problem z takim dzieckiem duży , bo przecież jeść musi , a ochoty nie ma na nic . Z praktyki wiem , że jest na to jedyny sposób. Trzeba przygotowywać malutkie porcyjki ( a przynajmniej na takowe muszą wyglądać ). Najlepiej żeby to były takie rzeczy na jednego ,, gryza „.No i musi być kolorowo i żeby nie trzeba było kroić .Zresztą taki sposób żywienia sprawdza się nie tylko u dzieci . Dorośli , rekonwalescenci , lub osoby z zaburzeniem łaknienia ( Np. na skutek zażywania niektórych leków ) , też chętnie zjedzą coś co przyciąga wzrok , jest przygotowane przez kogoś z bliskich i nie ma za dużo zachodu ze zjedzeniem tego czegoś .
Razowiec okroić ze skórki . Z 1-szej kromki kieliszkiem do jajek wykroić dwa kółka. 2-gą kromkę przekroić po przekątnej na dwa trójkąty. 3-cią kromkę przekroić na cztery kwadraty. Chleb posmarować masłem . Na kółka nałożyć biały ser , posypać go bardzo drobno pokrojonym pomidorem ( z plasterka odkroić dwa paseczki i usunąć pestki – resztę usiekać ), brzegi kółek udekorować natką pietruszki . Na trójkąty położyć przekrojony na wymiar żółty ser . Na nim po pół łyżeczki majonezu . Dekorować sałatą, połówką plasterka ogórka i paseczkiem pomidora. Wreszcie na kwadraty położyć wędzoną makrelę tak by zakryła chleb. Na środek każdego kwadracika położyć po pół łyżeczki majonezu i posypać go usiekanym szczypiorkiem .
Kanapki położyć na najmniejszy talerzyk na jaki się zmieszczą ( deserowy ).
Okrojone skórki razowca i pozostałość po wycinaniu kółek ususzyć i używać do zagęszczania sosów mięsnych zamiast mąki .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Juleczka20

25.02.2012 10:16
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat