Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serca Drożdżowe orzechowo - kasztanowe

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mąka 800 g
mleko 350 ml
cukier puder 1 szkl
wanilia do smaku
margaryna 1/2 szt
jaja 4 szt
Farsz:
śmietana 3 łyżki
cukier 1 łyżki
krem kasztanowy 3 łyżki
orzechy włoskie 1/2 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Serca Drożdżowe orzechowo - kasztanowe

Kroki postępowania

1
Z letniego mleka , łyżki cukru , drożdży i 5 łyżek mąki robimy zaczyn , mieszamy odstawiamy :)

W tym czasie ucieramy jaja na puch z cukrem , jak na biszkopt .

Margarynę topimy i studzimy , zimną wlewamy do masy jajecznej .

Całość wlewamy do drożdży i mikserem ładnie łaczymy , po czym dodajemy resztę cukru , wanilię i po woli mąkę , gdy ciasto jest już za gęste by dalej miksować , zaczynamy je wyrabiać recznie ,ok 10 min , aż będzie gładkie .

Odstawiamy do wyrośniecia na 2 h

Po tym czasie dzielimy na kawałki wielkości mandarynki i każdy wałkujemy , wycinamy koła miseczką o sr.12 cm .
Krok 1 - Serca Drożdżowe orzechowo - kasztanowe foto
2
Orzechy mielimy , dodajemy do nich śmietanę 36 % ( nie ubitą ) cukier i krem kasztanowy .

Na każdy placek nakłądamy łyżkę farszu , rozsmarowywujemy na całym placku .
Krok 2 - Serca Drożdżowe orzechowo - kasztanowe foto
3
Tak zwijamy każdy placek w rulon
Krok 3 - Serca Drożdżowe orzechowo - kasztanowe foto
4
Rulonik składamy na pół tak by koniec zwijania był w srodku
Krok 4 - Serca Drożdżowe orzechowo - kasztanowe foto
5
Teraz rozcinamy nożem , od strony środka , ale na koncach zostawiamy ok 1.5 cm nie rozkrojonego ciasta .
Krok 5 - Serca Drożdżowe orzechowo - kasztanowe foto
6
Tak przekładamy na formę i rozchylamy nasze ciasto na boki , tworząc serca :D
Krok 6 - Serca Drożdżowe orzechowo - kasztanowe foto
7
Pieczemy w tem 180 st ok 20 min , do zrumieniania :)
Krok 7 - Serca Drożdżowe orzechowo - kasztanowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana1 06.10.2013 16:18
serca są wspaniałe dzięki za przepis. a co najważniejsze środek może być najróżniejszy. właśnie znowu je robię.
Anna133 16.09.2013 07:35
ana daj znać jak wyszły ;)
ana1 15.09.2013 08:43
świetne biorę do siebie przepis
misia53 15.09.2013 00:52
pięknie wyglądają , świetne!
Małgorzata9 14.09.2013 20:58
pyszne serca
joanna30 14.09.2013 20:44
Wspaniałe drożdżówki :)
wyattearp 14.09.2013 18:40
smakowicie wyglądają
Lis 14.09.2013 14:25
Ciekawa jestem jak smakuje:)
everay 14.09.2013 10:55
super pomysł:))
Anna133 14.09.2013 10:34
krem kasztanowy ,ma bardzo ciekawy smak ,zwłaszcza ten z wanilią , polecam do kupienia w dobrych sklepach i internecie ;)
Kuchenka 14.09.2013 10:14
zdjęcie są ok.
paulina2157 14.09.2013 09:59
nigdy nie spotkałam kremu kasztanowego ale bardzo apetycznie wyglądają
Mniam 14.09.2013 09:52
Pięknie wyglądają.
sylwia_mc 14.09.2013 09:43
Fajny pomysł
Pani Domu 14.09.2013 09:41
świetnie wyglądaja
Aleksandra/Olcia 14.09.2013 09:33
ale piękne smakołyki
Konczi 14.09.2013 09:15
:) super, chciałabym takie serducho do kawy
mufinka79 14.09.2013 09:14
Wspaniałe serca! Z chęcią zjadłabym choć jedno takie serce :)
Anna133 14.09.2013 08:58
Pracy troszkę było , ale wyszło perfekcyjnie , pomysł serc z internetu wziełam :D farsz i ciasto mojego autorstwa :) tylko coś mi aparat wariował i wyszły zcarno białe foty :P
Olga_SK 14.09.2013 08:52
Smaki genialne! A i wyglądają uroczo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak