Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślana chałka poszóstnie pleciona

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 3/4 szklanki
jajko
żółtko jajek
cukier 1/4 szklanki
masło 10 dag
szczypta soli
2 łyzki wody
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Maślana chałka poszóstnie pleciona

Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić Podzielić na 3 lub 6 części, uformować wałki i spleść z nich warkocz zwykły lub poszóstny. (Instrukcja w linkach). Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem (ja położyłam luzem na dużej blasze na papierze do pieczenia ). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Bułkę posmarować roztrzepanym zółtkiem z 2 łyzkami wody (mozna zrobic na to kruszonkę) lub posypac np sezamem albo makiem. Piec w temperaturze 190°C przez około 30 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana00 08.05.2011 08:32
ale pięknie wyglada :) I za pewna smaczna
Sarenka 03.04.2011 13:12
Wspaniala, taka rumiana i wyrisnieta!
eli_555 19.08.2010 23:54
pyszna chałeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak