Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RZESZOWIAK

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

beza . .
białko 7 sztuk
cukier puder 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 10 płaskich łyżek
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Biszkopt . .
jaja 4 sztuki
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem: . .
mleko 500 ml
żółtko jajek 7 sztuk
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 3 łyżki
margaryna 250 gram
kawa zbożowa 4 łyżki
Polewa: . .
czekolada mleczna 100 gram
masło 2 łyżki
mleko 1 łyżeczka
kawa 3 (czarna, mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: RZESZOWIAK

Kroki postępowania

1
Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Ubijać do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet, wszystko dokładnie wymieszać (ja to robiłam mikserem na najmniejszych obrotach).
Do przygotowanej formy wykładamy ubitą pianę i robimy za pomocą szpatułki górki i dołki.
Krok 1 - RZESZOWIAK foto
2
Posypujemy po całości kawą i przygotowujemy szybko biszkopt.
Krok 2 - RZESZOWIAK foto
3
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy, aby tylko składniki się połączyły.
Tak przygotowany biszkopt wylewamy na pianę z białek posypaną kawą i delikatnie równo rozprowadzamy.
Całość pieczemy przez około 45-50 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3 - RZESZOWIAK foto
4
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem do puszystości, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, kawę inkę i wlewamy 200 ml mleka, wszystko miksujemy, tak aby się wymieszało.
Resztę mleka (300 ml) zagotować, następnie wlać przygotowaną masę i cały czas mieszając gotować na średnim ogniu, aż budyń stanie się bardzo gęsty. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak, aby ściśle przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładki krem.

Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na ten z bezą wykładamy masę, zostawiając 5 łyżek. Przykrywamy blatem z biszkoptu i wierzch smarujemy zostawionym kremem. Włożyć na chwilkę do lodówki, a w tym czasie przygotować polewę.

W kąpieli wodnej robimy polewę tzn. w małym garnku gotujemy wodę na wolnym ogniu, na wodę stawiamy szklaną miseczkę do której wrzucamy czekoladę, mleko i masło, mieszamy aż dokładnie wszystko się roztopi i połączy na gładką polewę.

Przygotowane ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Krok 4 - RZESZOWIAK foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 31.12.2013 19:37
rewelacyjne ciasto
as28 27.12.2013 11:57
mniam mniam
iziona 18.12.2013 20:41
Zapisałam przepis, ale pewnie tak apetyczne mi nie wyjdzie :)
Aleksandra/Olcia 14.12.2013 21:07
ale mam na nie ochote
Milka100 29.11.2013 14:59
ale apetyczne i do tego z kawą:)
Allice 26.11.2013 20:11
Takie pyszności, że ślinka cieknie :)
AGNIESZKA144 11.11.2013 09:43
super wygląda i smakuje
babeczka007 03.11.2013 13:55
Ale ciacho :)
lena57 28.10.2013 16:17
smakowicie wygląda
mariel78 21.10.2013 09:43
super apetyczne
Renata22 10.10.2013 16:37
Ale to musi być dobre!;)
Izabela9 28.09.2013 07:51
Ale pyszne ciasto, wygląda rewelacyjnie i pewno tak smakuje.
rjustysia 18.09.2013 21:22
Uważam, że to naprawdę fajne ciasto, chętnie upiekę.
agnieszka214 16.09.2013 08:13
fajny pomsył z inka
Monia 14.09.2013 08:48
Oj, zjadłabym i to szybko:D
mirosława4 13.09.2013 23:20
prezentuje się przepysznie :)
Jadwiga/Jaga85 13.09.2013 20:44
Idealne do kawy!Takie mi się właśnie marzy:)
kasienka23 13.09.2013 20:12
pracochłonne i na pewno smaczne!
babeczka007 13.09.2013 19:50
Piękne ciacho !!
Magula 13.09.2013 19:39
mniam cos pieknego
Dorota37 13.09.2013 19:39
pyszne ciasto
Konczi 13.09.2013 19:31
wspaniałe ciasto!! dla mnie super
iwi 13.09.2013 19:31
Podkarpacie rządzi;)
idealme 13.09.2013 19:27
pyszności! :)
Barbara13 13.09.2013 19:18
przepysznie wygląda:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak