Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy pod chmurką
Ciasto jasne: połowę z ciasta I wyłożyć na formę, posmarować powidłami. Białka ubić, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, dodać resztę składników ciasta jasnego, wymieszać i wyłożyć na powidłach. Upiec placek.
Ciasto ciemne: Połowę ciasta I wyłożyć na formę. Białka ubić, dodać cukier i chwilę ubijać jeszcze, dodać kisiel i lekko wymieszać. Wyłożyć na ciasto ciemne i upiec placek.
Masa: budynie ugotować na mleku, margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać zimny budyń. Masę wyłożyć na ciasto jasne i przykryć ciastem ciemnym.
Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości niż podano na opakowaniu (każdą z osobna). Tężejące galaretki układać na cieście ciemnym na przemian.