Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowa owsianka.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 650 ml
płatki owsiane 5 łyżek
budyń 1 opakowanie
daktyle 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowa owsianka.

Do garnka przelać 0,5 litra mleka i wsypać do niego płatki.Gotować płatki z mlekiem na małym ogniu. W tym czasie w pozostałej ilości mleka rozmieszać budyniowy proszek.Ja wybrałam bananowy budyń z zawartością cukru w proszku, ale można użyć dowolnego budyniu,o smaku,który się najbardziej lubi i jeśli jest bez cukru to dosłodzić owsiankę cukrem po swojemu,do smaku.Gdy mleko z płatkami się zagotuje,zacznie wrzeć i unosić się przelać do niego rozmieszany w mniejszej ilości mleka budyń. Gotować całość jeszcze przez chwilę,aż budyniowa owsianka zgęstnieje.Następnie zdjąć owsiankę z gazu i przelać do miseczki. Daktyle pokroić na połówki i ułożyć na wierzchu owsianki.
Taka owsianka to bardzo sycące,pożywne i wartościowe śniadanie. Owsianka wyszła dość zawiesista,przez to jedna jej porcja stanowczo na długo zaspokoi głód.Z tej porcji składników wyszło dwie miseczki gęstej,bananowej,budyniowej owsianki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 26.09.2013 16:32
Uwielbiam owsiankę,choć nie gotuję płatków a zalewam je na noc letnią wodą i przykrywam a rano zalewam ciepłym mlekiem.Są mięciutkie.Tak poradziła mi kiedyś dietetyczka.Choć w przypadku łączenia z budyniem może tak wygodniej.
sylwia_mc 13.09.2013 17:24
Doskonałe śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak