Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BLINY

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
mąka gryczana 20 dag
jajko 3 szt
mleko 2 szkl
drożdże 2 dag
masło 2 łyżki
olej
cukier
sól

Przepis i sposób przygotowania na: BLINY

Drożdże wymieszać z niepełną szklanką mleka,2-3 łyżkami mąki pszennej i łyżeczką cukru,odstawić w ciepłe miejsce.Masło stopić przestudzić.Resztę mąki pszenną i gryczaną przesiać.dodać żółtka,pozostałe mleko,masło,zaczyn oraz szczyptę soli.Wszystko starannie wymieszać,odstawić do wyrośnięcia.Białka ubić ze szczyptą soli,połączyć z ciastem.Rozgrzać olej,łyżką nakładać porcje ciasta,usmażyć bliny z obu stron na rumiano.Podawać ze śmietaną lub kawiorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 13.09.2013 19:38
fajny przepis :)
adelajda 13.09.2013 15:59
smaczne są takie bliny :)
sanielcia 13.09.2013 11:46
Pierwszy raz się spotkałam z taką nazwą:) ale przepis super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak