Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany bakłażan z dodatkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 1 sztuka
plastry mortadeli 4 sztuki
kulia mozzarelli 1 sztuka
ser żółty 4 plastry
bazylia 4 listki
sól do smaku
pieprz do smaku
bakłażan 4 sztuki
parmezan starty 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany bakłażan z dodatkami

Plastry bakłażana należy nasolić i odstawić na 20 min.żeby puściły sok,następnie wycieramy je dokładnie ręcznikiem papierowym ( w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczy bakłażana)

W naczyniu żaroodpornym układamy plastry mortadeli na to ser żółty,plaster bakłażana następnie mozzarellę pokrojoną w plastry,pomidora,posypujemy solą i pieprzem i układamy listki bazylii.

Zapiekamy wszystko w 190°C około 20-25 min.

5 min.przed końcem pieczenia posypujemy wszystko parmezanem i dalej zapiekamy.

Podajemy z pieczywem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 26.02.2014 11:56
super pomysł, wygląda smacznie
Iwona32 14.12.2013 15:28
pyszna jest
mufinka79 13.09.2013 10:12
Przystawka super się prezentuje!
Jadwiga/Jaga85 12.09.2013 23:12
Pomysłowo!
iwi 12.09.2013 22:11
Oceniam na 5 z plusem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak