Czerwona kapusta kiszona :

Czerwona kapusta kiszona :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 mała główka czerwonej kapusty.1 duża marchewka,1 łyżka soli,3 łyżki cukru

  • 2 łyżki ziaren kminku,1 szklanka przegotowanej wody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę usiekać w bardzo drobne paseczki . Mocno wygnieść rękami by zmiękła .Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dodać do kapusty. Posolić , posypać cukrem i kminkiem .Wlać wodę . Dokładnie wymieszać. Przełożyć do kamionki dobrze ugniatając . Przykryć talerzykiem ( takiej wielkości by wypełniał prawie całą powierzchnię kamionki ) . Talerzyk obciążyć ( ja stawiam litrowy słoik wypełniony wodą ).Zostawić w pokojowej temperaturze na 10 dni .

Zużyć na bieżąco na surówki – trzymać ugniecioną w słoiczkach w lodówce , lub
przełożyć w słoiki ( wychodzi ok. 3 litrowe ). Zakręcić i wekować przez 10 minut . Taką kapustę można potem jeść jako surówkę lub dusić ją .

Gwoli wyjaśnienia – do kiszenia czerwonej kapusty dodaję przegotowanej wody gdyż puszcza ona bardzo mało soku i nie przykrywa on kapusty w trakcie kiszenia .

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

03.11.2010 20:26
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat