Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w zalewie z curry

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
sól 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
Zalewa: . .
woda 2 szklanki
ocet 1 szklanka
cukier 1 szklanka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
ziele angielskie 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
cukinia 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w zalewie z curry

Cukinie pokroić na około centymetrowe plastry, a cebule w półkrążki. Zasypać solą i curry, odstawić na godzinę.

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, gorczycę, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować.
Zalać zalewą odstaną cukinię i przemieszać. Do wyparzonych słoików nakładać cukinię z cebulką, następnie zalewać powstałą zalewą. Odstawiamy na szafkę, stawiając słoiczki na dekielkach czyli do góry dnem. Kiedy słoiczki już całkowicie ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 13.09.2013 12:06
bardzo dobry pomysł :) wykorzystam :)
Magula 12.09.2013 13:54
Fajny przepis na cukinię do słoików

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak