Przepis i sposób przygotowania na: Solanka - rosyjska zupa mięsna
Przygotowanie:
Mięso pokrój w wąskie paseczki i podsmaż je na oleju.
Posiekaj w drobną kosteczkę cebulę i dodaj do mięsa.
Osobno podsmaż pokrojoną w paseczki wędlinę.
Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej zimną wodą (8 szklanek) i gotuj przez 20 minut.
Na połowie masła podsmaż czosnek z koncentratem pomidorowym, dodaj wino i chwilę podgrzewaj do odparowania alkoholu. Dodaj sól i pieprz. Dodaj wszystko do garnka z mięsem.
Gotuj jeszcze 15 minut.
Ogórki pokrój w drobną kostkę i przesmaż je na pozostałym maśle, podlej kilkoma łyżkami wody. Duś do miękkości.
Wymieszaj ogórki z zupą. Gotuj jeszcze 5 minut.
Do każdego talerza włóż po kilka oliwek łyżkę jogurtu / śmietany. Zalej zupą.
Dodaj kapary (opcjonalnie).
Smacznego!