Przepis i sposób przygotowania na: Zupa leczo
Zupa leczo - odmiana tradycyjnego leczo, które ma tysiące wersji, w zależności od dodatków. W tym przepisie wykorzystujemy papryczki chili, które dodają ostrości i rozgrzewają.
Kroki postępowania
Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju.
Do lekko zrumienionej dokładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy razem około 5-10 minut.
Paprykę kroimy w kostkę.
Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekana papryczkę chili. Smażymy razem około 5 minut.
Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę.
Zarówno pomidory, jak i cukinie dokładamy do wcześniej przysmażonych składników. Razem gotujemy do miękkości cukinii.
Gdy cukinia jest już miękka, całość doprawiamy do smaku i dokładamy natkę pietruszki. Leczo zupę zagotowujemy i możemy zajadać.
To prosta i tania wersja popularnego leczo z cukinii. Zupa leczo smakuje pysznie, syci i rozgrzewa. Można jeść ją z chlebem, ryżem lub kaszą.