Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa leczo

5.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zupa leczo, czyli rozgrzewające danie z cukinii, papryki i pomidorów.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
papryczka chili 1-2 sztuki
pomidory 4-5 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
kiełbasa 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cukinia 1 sztuka
cukinia żółta 1 sztuka
natka pietruszki 3-4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa leczo

Zupa leczo - odmiana tradycyjnego leczo, które ma tysiące wersji, w zależności od dodatków. W tym przepisie wykorzystujemy papryczki chili, które dodają ostrości i rozgrzewają. 

Kroki postępowania

1

Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju.

Krok 1 - Zupa leczo foto
2

Do lekko zrumienionej dokładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy razem około 5-10 minut.

Krok 2 - Zupa leczo foto
3

Paprykę kroimy w kostkę.

Krok 3 - Zupa leczo foto
4

Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekana papryczkę chili. Smażymy razem około 5 minut.

Krok 4 - Zupa leczo foto
5
Pomidory kroimy w kostkę.
Krok 5 - Zupa leczo foto
6

Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę.

Krok 6 - Zupa leczo foto
7

Zarówno pomidory, jak i cukinie dokładamy do wcześniej przysmażonych składników. Razem gotujemy do miękkości cukinii.

Krok 7 - Zupa leczo foto
8
Pietruszkę siekamy.
Krok 8 - Zupa leczo foto
9

Gdy cukinia jest już miękka, całość doprawiamy do smaku i dokładamy natkę pietruszki. Leczo zupę zagotowujemy i możemy zajadać.

Krok 9 - Zupa leczo foto
10

To prosta i tania wersja popularnego leczo z cukinii. Zupa leczo smakuje pysznie, syci i rozgrzewa. Można jeść ją z chlebem, ryżem lub kaszą.

Krok 10 - Zupa leczo foto

Zarówno zupa leczo, jak i leczo mogą mieć różne dodatki - fasolkę, kaszę, mięso mielone grzyby. Sprawdź przepisy na:

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z fasolki szparagowej

Leczo z kalafiorem

Leczo z kaszą

Leczo z mięsem mielonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 14.12.2015 14:58
pyszności ;)
Renataj 21.02.2014 21:20
Bardzo apetycznie się prezentuje.
gusia1000 20.01.2014 22:49
Lubię i robię.
smerfetka79 12.09.2013 22:32
Ależ tu pięknie i pachnąco:) I gratuluje docenienia przez Doradcę:)zasłużone wyróżnienie
wyattearp 12.09.2013 07:27
przepyszne
cukiereczek 11.09.2013 17:10
uwielbiam takie leczo
Joannasz3190 11.09.2013 16:57
Idealne na jesień :)
Sylwia26 11.09.2013 16:47
ślinka leci:)
Cranberry 11.09.2013 16:43
pięknie podane
Mysiunia 11.09.2013 16:23
uwielbiam to danie! Piękne zdjęcie :)
mufinka79 11.09.2013 16:20
Uwielbiam takie leczo, to moje smaki :) Pychotka!
Czarnula87 11.09.2013 16:19
wygląda tak kolorowo ze nikt się jej nie oprze :)
kriko 11.09.2013 16:19
bardzo lubie
Mauritius 11.09.2013 16:18
Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak