Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet jabłkowo-bazyliowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet winny jabłkowy
miód

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet jabłkowo-bazyliowy

Z dorodnego krzaczka bazylii oberwać listki, opłukać i osączyć na papierowych ręcznikach - włożyć do słoika. Dolać jabłkowy ocet winny w temperaturze pokojowej, zakręcić i odstawić do ciemnej szafki na tydzień. Odcedzić czysty ocet przez gazę, dodać odrobinkę miodu do smaku, dokładnie wymieszać i szczelnie zakręcić - przechowywać w lodówce. Używać do marynat, sałatek, surówek, dressingów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.07.2014 13:19
Po wielu miesiącach ocet jest nadal bardzo aromatyczny, nie stracił smaku, jednak zmienił nieco kolor. Ale przynajmniej wiadomo, że jest trwały :)
Habibi 14.09.2013 16:40
Naprawdę polecam taki sposób podrasowania gotowego octu winnego (niekoniecznie musi być to ocet jabłkowy, ale ja taki lubię) - nie jest to kłopotliwe, bo ocet jest gotowy, wystarczy dodać do niego ulubione zioła czy przyprawy. Ten dopiero kilka dni się maceruje, ale już spora ilość została zużyta do niemieckiej sałatki ziemniaczanej oraz do czerwonego barszczu :)
Katarzyna/kate1980 13.09.2013 19:17
ja muszę w końcu taki zrobić
caralajna 13.09.2013 07:04
dzięki za odp. :)
Habibi 12.09.2013 19:54
Tym razem użyłam winnego jabłkowego, podejrzewam, że jest zrobiony na typowym winnym occie, a nie fermentowany od początku z jabłek - świadczy o tym ostry winny zapach... przy typowo jabłkowym occie aromat jest delikatniejszy i przyjemniejszy, bardziej jabłkowy, niż winny! A tutaj wyraźnie czuć, że jest to ocet winny... Smak też ma typowy dla winnego, ale z posmakiem jabłek... jakiś niemiecki wynalazek, ale do surówek i niemieckiej sałatki ziemniaczanej sprawdza się :)
caralajna 11.09.2013 18:22
osobiście zjadam dużo bazylii na chlebie, ale zainteresował mnie Twój przepis, powiedz używasz octu jabłkowego, czy z wina?
Czarnula87 11.09.2013 15:56
i ja się skuszę na zrobienie własnego :)
Habibi 11.09.2013 14:27
Taki ocet to dobry sposób na zagospodarowanie świeżo zrywanych czubków z krzaczków bazylii, kiedy chcemy, aby się rozrastała na boki i zagęszczała, a nie bardzo mamy pomysł na wykorzystanie tych listków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak