Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierekaczewnik

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło -ciasto 1,5 kostki
sól - ciasto
posiekane cebule - farsz 1 4 szt
sól, pieprz, papryka - farsz 1
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 0,5 cytryny
wołowina 1 (posiekana, farsz 1)
Ciasto: 4 szt
jaja 4 szt
mąka tortowa 1 kg
rodzynki 1 (farsz 2)
jabłka 1 (farsz)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierekaczewnik

Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj szczyptę soli i zagnieć ciasto dodając wody. Wyrób ciasto jak na makaron i na stolnicy podziel na 4 części. Rozwałkuj ciasto na placek, posyp mąką i odłóż.
Zrób farsz mięsny: mięso pomieszaj z cebulą, papryką, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Zrób farsz słodki: drobno pokrojone jabłko wymieszaj z rodzynkami, cukrem i sokiem z cytryny.
Plastry mięsa posmaruj masłem i jednym z farszów a następnie ułóż je jeden na drugim. Zwiń ciasto, zalepiając jego dłuższe brzegi. Przełóż ciasto do prodiża i piecz 2 godziny w temperaturze 200 st.C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota71 24.09.2010 08:12
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak