Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem śmietankowym i kakao

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatne ciasto z kremem śmietankowym, bitą śmietaną i kakao to propozycja na deser, który rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do kawy lub herbaty. 

Składniki:

Biszkopt:

jajko 3 szt.
mąka 200 g
cukier 160 g
woda 1/4 szklanki
cukier puder 1/2 szkl
kakao 4 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka

Krem:

śmietanka kremowa 750 ml
cukier puder 1/2 szklanki
kakao 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/4 opakowania
gorąca woda 1 szklanka

Dodatkowo

likier Baileys 15 ml
woda 15 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem śmietankowym i kakao

Biszkopt z kremem śmietankowym, kakao oraz bitą śmietaną to przepis na słodką przekąskę, która doskonale sprawdzi się w roli deseru po obiedzie lub poczęstunek dla gości na imprezie.

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Krok 1 - Ciasto z kremem śmietankowym i kakao foto
2

Dodajemy pozostałe składniki, czyli: mąkę, żółtka i wodę. Mieszamy na gładką masę.

Krok 2 - Ciasto z kremem śmietankowym i kakao foto
3

Przekładamy do formy o wymiarach 40x35 centymetry. Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 3 - Ciasto z kremem śmietankowym i kakao foto
4

500 mililitrów chłodnej śmietany ubijamy, dodając stopniowo cukier puder i cukier wanilinowy. Gdy śmietana będzie sztywna, dosypujemy kakao, na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku, troszkę przestudzoną (ostrożnie wlać i delikatnie wymieszać).

Krok 4 - Ciasto z kremem śmietankowym i kakao foto
5

W drugiej misce ubijamy śmietanę 250 ml na sztywną masę bez żadnych dodatków.

Krok 5 - Ciasto z kremem śmietankowym i kakao foto
6

Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną z części smarujemy ponczem zrobionym z wody i likieru.

Krok 6 - Ciasto z kremem śmietankowym i kakao foto
7

Przekładamy ciasto masą kakaową po czym na wierzch kładziemy drugi kawałek ciasta nasączamy ponczem i wylewamy 250 mililitrów ubitej śmietany.

Krok 7 - Ciasto z kremem śmietankowym i kakao foto
8

Sam wierch ciasta posypujemy kakao. Ciasto musi leżakować kilka godzin w lodówce.
Smacznego!

Krok 8 - Ciasto z kremem śmietankowym i kakao foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 03.11.2014 11:18
Pyszne ciacho :-)
w mojej kuchni 11.09.2013 20:45
takie słodkości chętnie zjem
Justyś 11.09.2013 18:31
Musi być mega pyszne :-)
Andrzej8 11.09.2013 16:28
rewelacyjne ciasteczko
Katarzyna34 11.09.2013 16:05
wygląda rewelacyjnie
Agata3 11.09.2013 15:28
Świetnie się prezentuje :)
Noruas 11.09.2013 13:50
świetnie wygląda, a ja mam podobny mikser więc może zrobię ;)
V_kuchareczka 11.09.2013 12:12
pyszne ciasto
ana1 11.09.2013 11:04
bardzo fajne ciasto
everay 11.09.2013 11:01
zachęcająco wygląda
idealme 11.09.2013 10:56
przepyszny deser ;)
Cranberry 11.09.2013 10:33
pyszne ciacho
as28 11.09.2013 09:57
pychotka mniam mniam
iwi 11.09.2013 09:52
Rzeczywiście wygląda na pyszność
Mniam 11.09.2013 09:48
Fajne ciasto.
sylwia_mc 11.09.2013 09:44
Od razu widać że pyszność

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak