Pieczeń cielęca nawilżana słoniną

Pieczeń cielęca nawilżana słoniną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    1,5 kg
  • czosnek

    6 ząbków
  • musztarda ostra

    1 łyżka
  • słonina

    100 g
  • masło sklarowane

    5 łyżek
  • sól, pieprz

  • wino białe wytrawne

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przed pieczeniem naszpikuj mięso pokrojoną w cienkie słupki słoniną. Cielęcina będzie bardziej soczysta, krucha i delikatniejsza. Przeciśnięty czosnek pomieszaj z musztardą, pieprzem i solą. Cielęcinę włóż na minutę do wrzątku, osusz i nasmaruj pastą czosnkową. Zawiń w folię aluminiową i na kilka godzin włóż do lodówki. Zdejmij folię, ułóż mięso w brytfance, polej stopionym i sklarowanym masłem. Zalej winem i piecz godzinę i 15 minut w temperaturze 180 st.C. W trakcie pieczenia skrapiaj winem i wypływającym sosem. Przed pokrojeniem odłóż na 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat