Przepis i sposób przygotowania na: Schab z warzywami, miodem i imbirem
- boczek pokroić w słupki
- imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki
- marchewkę obrać i pokroić w słupki
- szalotki obrać i pokroić w ćwiartki
- dynie obrać, wyciąć miąższ z pestkami i pokroić w większą kostkę
- ząbki czosnku obrać i zgnieść
- mięso ze wszystkich stron natrzeć solą i pieprzem.
2.W dużym ganku rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy boczek, smażymy i mieszamy aż do zarumienienia. Wyciągamy boczek. Wkładamy do garnka mięso i obsmażamy ze wszystkich stron.
3.Do garnka dodajemy zgniecione ząbki czosnku, imbir i miód. Smażymy na średnim ogniu, aż mięso się zarumieni, a miód skarmelizuje.
4. Przygotowujemy bulion warzywny.
5.Z powrotem wrzucamy zarumieniony boczek, dokładamy rozmaryn, marchew, szalotkę, dynię i wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 – 35 minut, aż do zmięknięcia warzyw.
6.Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je i odkładamy na bok, a mięso dusimy jeszcze pod przykryciem przez około 1 godzinę.
7.Dokładamy warzywa i podgrzewamy jeszcze przez około 5 – 10 minut, aż warzywa będą ciepłe.
8.Przygotowane mięso wykładamy na deskę i dajemy chwilę odpocząć. Kroimy na szerokie plastry. Podajemy z przygotowanymi warzywami. Danie bardzo dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami przygotowanymi z odrobiną czosnku i rozmarynu.
Smacznego!
(przepis zaczerpnięty z programu Dwóch łakomych Wochów).