Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWY OCET JABŁKOWY

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
woda letnia 2 litry
cukier 200 gram
drożdże 20 gram

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY OCET JABŁKOWY

Kroki postępowania

1
Jabłka umyć i wydrążyć środki nasienne.Pokroić w dużą kostkę.Duży słój dobrze wymyć i wyparzyć wrzątkiem.Pokrojone jabłka przełożyć do słoja.
Krok 1 - DOMOWY OCET JABŁKOWY foto
2
Wodę przegotować z cukrem i wystudzić.W 1/2 szkl. letniej wody rozpuścić drożdże i wymieszać z z pozostałą wodą z cukrem.Zalać jabłka.Słój przykryć gazą.odstawić na ok 6-8 tygodni .Codziennie przemieszać zawartość słoja drewnianą łyżką ,aby odgazować.I tak powtarzać przez cały czas fermentacji.
Krok 2 - DOMOWY OCET JABŁKOWY foto
3
Jak jabłka przestaną fermentować zlać ocet do naczynia.Można przelać przez papierowy filter. Przelać do butelek i zakręcić.Używać go sałatek lub wypijać codziennie rano na czczo 1 łyżkę octu jabłkowego z 1 szklanką wody.
Krok 3 - DOMOWY OCET JABŁKOWY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 08.01.2014 09:10
muszę zrobić
ben-ka 14.10.2013 23:13
Kiedyś robiłam swojski ocet ale od dawna już nie robię.
Dorian 16.09.2013 08:39
taki domowy jest najzdrowszy
anemon 13.09.2013 16:44
Mam w tym roku sporo jabłek, więc postaram się zrobić.
barbara11561 11.09.2013 18:35
musi swoje odstać aby był klarowny,jak zrobi się na dnie osad to przelać go przez papierowy filter:)
Krystyna32 11.09.2013 12:14
domowy najlepszy
anemon 11.09.2013 08:49
Kiedyś robiłam, ale zawieruszył mi się przepis i przestałam. Chyba znów rozpocznę produkcję. Twój ocet jest ładnie klarowny.
Kasia35 10.09.2013 13:35
kiedyś próbowałam zrobić ocet jabłkowy ale mi nie wyszedł :( chyba spróbuję ponownie
barbara11561 10.09.2013 09:51
najlepiej jak są bardzo soczyste,mogą być nawet spady,nie muszą być najlepszego gatunku:)
Renataj 10.09.2013 09:00
Ostatnio naczytałam się o occie jabłkowym samych pozytywnych rzeczy, dlatego chętnie zrobię go sama i wykorzystam.
olkaaa 10.09.2013 07:51
przydatny przepis
Katarzyna59 10.09.2013 07:32
przydatny przepis
pati100015 09.09.2013 23:48
chętnie skorzystam, a jakie jabłka najlepiej?
Lis 09.09.2013 22:38
muszę w końcu zrobić bo jak na razie to tylko się przymierzam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak