Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z gruszkami i budyniem, oblane czekoladą z chili

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 500 gram
margaryna zimna 250 gram
cukier puder 90 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtka duże 2 sztuki
budyń
cukier kryształ 4 łyżki
mleko 875 ml
WKŁADKA OWOCOWA :
cukier puder 2 łyżki
przyprawa do dań słodkich 2 łyżeczki
Polewa:
czekolada gorzka 100 gram
margaryna 2 łyżeczki
chili 1 szczypta
budyń śmietankowy 2 bez cukru
gruszki 2 twarde
kwaśna śmietana 2 zimna

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z gruszkami i budyniem, oblane czekoladą z chili

Ciasto : Blachę o wymiarach 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie bułką tartą.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i siekamy wszystko razem do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy szybko zwarte ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.
Większym kawałkiem ciasta oblepiamy dno i boki (do 2/3 wysokości) blaszki.
Pozostały mniejszy kawałek owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto które mamy wyłożone w blaszce nakłuwamy dość gęsto widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie gotujemy budyń, aby ostygł.

Budyń : W garnku zagotowujemy 750 ml mleka, w pozostałym mleku (125 ml) rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Na wrzące mleko wlać przygotowaną mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować, aż masa będzie gęsta i na jej powierzchni będą tworzyć się bąbelki. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak by ściśle przylegała do budyniu i odstawić do wystygnięcia.

Wkładka owocowa: Gruszki obrać, pokroić w plastry grubości około 2 mm, obsypać cukrem pudrem i przyprawą do dań słodkich. Delikatnie wymieszać, aby owoce obtoczyły się w cukrze i przyprawie.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Na schłodzone ciasto w foremce wykładamy gruszki, na nich rozprowadzamy ostudzony budyń i na sam wierzch za pomocą tartki o grubych oczkach ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ciasto przez około 70-80 minut, do zezłoceni się górnego ciasta.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Polewa : Na parze robimy polewę tzn. w garnku zagotowujemy odrobinę wody, na garnek kładziemy miseczkę (najlepiej metalową, ale może też być szklana), wkładamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i margarynę. Od czasu do czasu mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Na koniec wsypać chili i dokładnie przemieszać.

Wystudzone ciasto niedbale polać gorącą polewą, odstawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyś 11.09.2013 17:25
"Lis" mój mąż też stał się fanem polewy z chili po tym cieście, i dla niego szczypta to mało było ;-)
Justyś 11.09.2013 17:16
Ciasto jest kruchutkie, słodkie, polewa z chili nadaje mu charakteru. Polecam
MagdaXXX 10.09.2013 18:39
mniam ekstra
bietka 10.09.2013 09:48
ciekawe połączenie :)
monisia1977 10.09.2013 06:27
super ciacho
radosna29 09.09.2013 19:35
uwielbiam gruszki wiec cisto napewno wyprubuje
Lis 09.09.2013 19:04
Pyszne ciasto z jeszcze pyszniejszą polewą:)
Boska_Agatka 09.09.2013 19:03
Ale bym zjadła mniaaaaaaaam
Rafał3 09.09.2013 18:54
pyszności tylko palce lizać
Małgorzata9 09.09.2013 18:49
pyszne ciasto i smakowita polewa
Renata9 09.09.2013 18:13
interesujące to ciasto i pewnie pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak