Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowa lazania

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron lazania 6 szt
szpinak mrożony 450 gram
jajko 5 sztuk
ser żółty 3 plastry
pomidor 3 plastry
sół, pieprz, oregano
ser ricotta 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowa lazania

Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie tak aby był niedogotowany czyli al dente. Na patelni rozgrzewamy łyżke masła i wrzucamy rozmrożony szpinak, dusimy 15 min, zdejmujemy z ognia i dodajemy serek ricotta, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka sparzamy.
Dno i boki keksówki (moja ma wymiary 11/25) smarujemy margaryną, układamy warstwę makaronu (mi wyszło 1 i ½ plata), następnie warstwę szpinaku, wbijamy dwa jajka obok siebie aby się rozlały po szpinaku, posypujemy solą i pieprzem, następnie warstwa makaronu, szpinaku i jedno jajko na środku, również posypujemy solą i pieprzem, kolejna warstwa makaronu, szpinaku i ponownie dwa jajka i przyprawy, na koniec warstwa makaronu, ser żółty (u mnie w plastrach ale również może być tarty). Na koniec układamy pomidory i posypujemy oregano. Zapiekamy 40 min w tem.200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 06.10.2013 20:54
pyszności :)
Monika58 24.09.2013 09:26
pyszne, pyszne
ana1 22.09.2013 08:39
moje smaki
pestka 15.09.2013 12:55
bardzo apetyczne danie
Monika-twin 09.09.2013 21:41
ale bym sobie zjadla
kasienka23 09.09.2013 19:53
pyszna lazania!
Boska_Agatka 09.09.2013 19:04
Ale bym zjadła mniaaaaaaaam
Rafał3 09.09.2013 18:55
pyszności tylko palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak