Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knysze

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maka (ciasto) 2 szkl
cebula biała 2 szt
jajko ugotowane na twardo 3 szt
ugotowane ziemniaki 0,5 kg
jajko 1 szt
koperek, szczypiorek
sól, pieprz
woda 3/4 (przegotowana, posolona)

Przepis i sposób przygotowania na: Knysze

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i polej ciepłym mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce i gdy zaczną pracować dodaj mąkę, sól, jajko i dobrze wyrób ciasto. Wlej stopione letnie masło i jeszcze raz dobrze wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce nakryte lnianą serwetą aż do wyrośnięcia.
2. Przygotuj farsz: posiekaną kapustę przegotuj w małej ilości wody i odparuj. Dodaj drobno posiekana zeszkloną cebulkę, sól, pieprz do smaku. Duś 10-15 minut. Dodaj posiekane jajko na twardo. Ciasto drożdżowe zagnieć raz jeszcze, podziel na porcje i każdą rozwałkuj na placek, posmaruj białkiem. Nałóż farsz, mocno sklej i ułóż w posmarowanym tłuszczem, podłużnym naczyniu. Gdy Knysze ponownie podrosną, upiecz je na złoty kolor w temperaturze 180 st.C. Gotowe wyjmij z formy i posmaruj masłem. Ponownie na chwilkę włóż do pieca. Gotowe knysze podajemy pokrojone w grube plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata112 29.07.2010 21:03
dobrze że dopisałaś sprostowanie, bo tak czytałam i oczom nie wierzyłam!!!
Zofia12 28.07.2010 21:17
Pomyliłam tu skład, prawidłowy jest taki: ciasto: 1/2 kg mąki, 1 jajo, łyżka masła, szklanka mleka, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej, 1 cebula, 3 jaja, 2 łyżki oleju, sól, pieprz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak