Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 gram
jajko 4 szt
margaryna 250 gram
cukier drobny 8 łyżek
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śliwki węgierki 12-15 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Mąkę, żółtka jajek, proszek do pieczenia, cukier zwykły i cukier waniliowy, margarynę zagniatamy na kruche ciasto. Następnie formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na ciasto częścią ze skórka do dołu. Z białek ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier puder, aby utworzyła się lśniąca beza. Wykładamy ją na śliwki, a potem ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą część kruchego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta, aby beza nam nie opadła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 04.06.2014 23:20
Pysznie u Ciebie,super ciacho :-)
banditka 16.09.2013 12:22
dzieki kochane, zapraszam po wiecej na blog www.chochelkapolapkach.blogspot.com
Pyszota 09.09.2013 12:04
Uwielbiam takie ciasta :)
everay 09.09.2013 11:56
lubimy ze śliwkami:)
GOSIA18 09.09.2013 11:23
rewelacyjny deser
Barbara13 09.09.2013 11:21
pyszności :)
V_kuchareczka 09.09.2013 10:25
ciekawy przepis
dodi 09.09.2013 10:22
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak