Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cepeliny z twarogiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 15 szt
surowe ziemniaki 5 szt
jajko 1 szt
masło 1 łyżeczka
sól
twaróg 400 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Cepeliny z twarogiem

Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce. Sok z ziemniaków przelej do miseczki i odstaw na 10-15 minut. Gdy wytworzy się osad, zlej wodę z wierzchu a skrobię dodaj do ziemniaków. Połącz z ugotowanymi i tłuczonymi ziemniakami i dokładnie wyrób.
Przygotuj nadzienie: twaróg przetrzyj przez sito, wbij jajko, dodaj masło. Dokładnie wymieszaj. Z ciasta ziemniaczanego uformuj kule wielkości jabłka, spłaszcz je pośrodku nakładając nadzienie. Mocno ściśnij formując podłużne, obłe pyzy. Wkładaj do wrzącej, osolonej wody na 25 minut. Podawaj ze śmietaną i masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak