Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z serkiem mascarpone

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier drobny 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
ocet 2 łyżeczki
sól szczypta
Krem:
ser mascarpone 500 g
śmietana 30% 500 ml
mleczna czekolada 1 tabliczka
espresso 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki
poncz
cukier 2 łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżki
rum 2 łyżki
napar kawowy 50 ml
DODATKOWO:
dżem porzeczkowy 1 słoiczek
woda 100 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z serkiem mascarpone

Biszkopt: Odzielić białka od żółtek ,białka ubić mikserem pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka ,na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia kakao , kawę i ocet,wymieszać delikatnie najlepiej łyżką lub mikserem na najniższych obrotach,wyłożyć do nasmarowanej masłem tortownicy piec w temp 160 /* 30 minut

Poncz: w gorącej wodzie rozpuścić cukier a następnie dodać rum i kawę a na koniec sok z cytryny( poncz musi być zimny )


Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki, wlać 3 łyżki śmietany kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej (stawiając miseczkę na rondelek). Zostawić do przestygnięcia. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody (nie może być grudek).

Śmietanę ubić na sztywną masę z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Pod sam koniec wlać powoli żelatynę – powinna być jeszcze lekko letnia i płynna. Zmiksować. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać rozpuszczoną czekoladę i espresso i zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać szpatułką

Krem podzielić na 3 części – jedna cześć powinna być większa (do posmarowania góry, brzegów i zrobienia dekoracji)

Przekroić biszkopt na dwa krążki polać ponczem jeden na spodzie posmarować dżemem porzeczkowym ,masę podzielić na 3 części jedną częścią posmarować krążek z dżemem przykryć biszkoptem i znów masa i ostatnia część biszkoptu resztą masy posmarować boki i wierzch udekorować wiórkami kokosowymi i czekoladowymi ziarenkami kawy.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 29.11.2013 18:03
obłędnie piękny!!!
Katarzyna34 10.09.2013 19:51
to coś dla mnie
KasiaK90 09.09.2013 16:29
super tort!
Pomocnik 09.09.2013 12:10
Super wygląda :)
Renataj 09.09.2013 11:51
Pysznie wygląda.
Mniam 09.09.2013 10:02
Pyszny torcik.
sara1 09.09.2013 08:19
pysznie wygląda
Katarina 09.09.2013 07:50
Lubię tego rodzaju torty, Twój wygląda smacznie
ssylwiaa 08.09.2013 23:31
świetny tort! :)
Małgorzata9 08.09.2013 22:02
cudowne ciacho
dziewczyna_z_kodeksem 08.09.2013 21:19
wygląda bardzo smakowicie
treonina 08.09.2013 21:02
wspaniały tort
gosia1988 08.09.2013 20:50
rewelacyjny tort
everay 08.09.2013 20:49
mniam mniam mniam:)
Renata9 08.09.2013 20:48
pyszny torcik
ana1 08.09.2013 20:48
wspaniały tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak