Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka pieczona w rabarbarze

4.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kilogram
rabarbar 150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 0,75 łyżeczki
Goździki całe Prymat 7 sztuk
miód 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
woda 200 mililitrów
rodzynki 50 mililitrów
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka pieczona w rabarbarze

Kroki postępowania

1

Rabarbar kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki, oprócz miodu i gotujemy około 5 minut. Po wyłączeniu lekko studzimy i dodajemy miód.

Krok 1 - Łopatka pieczona w rabarbarze foto
2
Łopatkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy ją solą i pieprzem.
Krok 2 - Łopatka pieczona w rabarbarze foto
3
Mięso zalać zalewą, wybrać takie naczynie, aby prawie całe mięso było w zalewie. Naczynie zakryć folią spożywczą i dostawić na 2 doby do lodówki. Co 12 godzin mięso przekręcać w zalewie na drugą stronę.
Krok 3 - Łopatka pieczona w rabarbarze foto
4
Mięso pieczemy (wraz z marynatą) przez około półtorej godziny w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas polewamy marynatą.
Krok 4 - Łopatka pieczona w rabarbarze foto
5
Sprawdzi się jako danie obiadowe lub wędlina na kanapki. Smacznego :)
Krok 5 - Łopatka pieczona w rabarbarze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 09.09.2013 18:01
dobre przyprawy w mięsku
Cranberry 09.09.2013 18:00
ciekawe połączenie :)
tomek18 09.09.2013 16:43
wygląda smakowicie
mufinka79 09.09.2013 12:08
Mięsko wygląda zachęcająco do zjedzenia. Pysznie!
joanna30 09.09.2013 12:02
Ciekawy przepis, muszę kiedyś wypróbować :)
Jadwiga/Jaga85 09.09.2013 11:37
Pyszne, oryginalne i piękne jak wszystkie twoje dania:)
Habibi 09.09.2013 10:46
Uwielbiam połączenie wieprzowiny z rabarbarem - robię w sezonie ze świeżym, a zimą z mrożonym :) Mięso świetnie kruszeje w soku rabarbarowym :)
w mojej kuchni 09.09.2013 08:37
pasuje kwaskowatość z ostrymi przyprawami
Katarina 09.09.2013 07:50
Znakomite połączenie słodko kwaśnego rabarbaru z pieczeniom pyszności!
Ola1984 09.09.2013 07:31
Uwielbiam takie połączenia. Ja pieczeń podaję z rabarbarowym chutney - smakuje równie wybornie.
miroslawa 09.09.2013 04:34
ciekawa propozycja
Lis 09.09.2013 00:38
Ciekawe połączenie smaków:)
Renataj 08.09.2013 22:23
Ciekawe zestawienie warte wypróbowania.
Ania321 08.09.2013 22:01
na pewno pyszna :)
Kolorowa 08.09.2013 21:58
Z chęcią wypróbuję ! Fajne składniki ;)
owca441 08.09.2013 21:27
pysznie wygląda
dziewczyna_z_kodeksem 08.09.2013 21:18
brzmi i wygląda bardzo ciekawie
kokoszka
kokoszka 08.09.2013 20:41
pycha mięsko
Renata9 08.09.2013 20:40
pyszna łopatka, takiej w rabarbarze jeszcze nie jadłam
ana1 08.09.2013 20:39
takiej jeszcze nie jadłam
everay 08.09.2013 20:37
fajny pomysł:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak