Barszcz czerwony czysty kresowiak

Barszcz czerwony czysty kresowiak

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone do zakwasu

    8 szt
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • mięso z zająci

    200 g
  • buraki do zupy

    2 szt
  • liść laurowy

  • sok z wiśni

    5 łyżek
  • chleb razowy

    500 g
  • cielęcina bez kości

    300 z udźca
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki pokrój w plasterki a chleb w cienkie kromki. Układaj na przemian w kamionkowym garnku. Zalej przegotowaną, ostudzoną wodą tak, aby zakryła warstwy. Garnek odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Następnie zamieszaj od dołu i przykryj warstwą gazy. Pozostaw do zakwaszenia w ciepłym miejscu na co najmniej 2 dni. Gotowy zakwas przecedź przez gęste sito.

Ugotuj wywar: włoszczyznę pokrój na kawałki, dodaj mięso, przyprawy i suszone grzyby. Zalej wodą, gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Przecedź i ostudź. Mięso można wykorzystać do pasztetu. Buraki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Chwilkę pogotuj. Następnie przecedź, połącz z zakwasem i sokiem wiśniowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

11.09.2011 07:31
super

gosia47-47

10.11.2010 17:33
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat