Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 750 ml truskawkowe
mleko 250 ml
cukier 1 szkl.
kefir 750 ml gęsty
Żelatyna wieprzowa Prymat 14 łyżeczek
galaretki 3 op. kolorowe
śnieżka 3 op. zagęstnik

Przepis i sposób przygotowania na: Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami

Kroki postępowania

1
Żelatynę (porcja na 2L płynu) zalać szklanką naturalnego mleka w temperaturze pokojowej, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto
2
Mleko truskawkowe wlać do dużego garnka, dodać Śnieżki (zagęstnik do mleka) i dosypać cukier - miksować do uzyskania puszystej masy o konsystencji bitej śmietany.
Krok 2 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto
3
Do ubitej masy dodać gęsty kefir (można jego część zastąpić jogurtem greckim).
Krok 3 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto
4
Zmiksować na małych obrotach do połączenia.
Krok 4 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto
5
Każdą galaretkę rozpuścić wcześniej w 350ml gorącej wody, przelać do salaterek i odstawić do zupełnego ostygnięcia - wstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy stężeje, pokroić w niewielką kostkę/grubo posiekać.
Krok 5 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto
6
Puszystą masę połączyć jak najszybciej z rozpuszczoną żelatyną, dodać galaretki i wymieszać dokładnie.
Masę przełożyć do przygotowanych foremek posmarowanych olejem, nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 6 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.09.2013 09:29
Już nie mogę edytować przepisu, dlatego tutaj napiszę odpowiedzi na pytania, które dostałam na priv. 1/ - deser jest dość puszysty i nie pozwala się pokroić w plasterki, raczej do nakładania dużą łyżką. 2/ - można g przełożyć od razu do mniejszych salaterek czy pucharków, ale wychodzi tego naprawdę dużo i dość szybko zastyga, dlatego jednak najwygodniej przekładać do większych naczyń. 3/ - ilość siekanych galaretek dowolna, bo tworzy ona jedynie kryształki wewnątrz masy, a nie wpływa bezpośrednio na konsystencję samej masy. 4/ - kefir można zastąpić jogurtem, ale deser wyjdzie dość mdły, bez kwaśnego posmaku kefiru, który świetnie wtapia się w całość.
Konczi 08.09.2013 18:27
myślę że zasługuję na smaczne :)
Rafał3 08.09.2013 17:16
pyszne polecam serdecznie
Boska_Agatka 08.09.2013 17:08
wspaniały przepis polecam
Bernadeta1 08.09.2013 16:20
Na takie śniadanie to się chce wstawać!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak