Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 25 g
sól 1 łyzeczka
cukier 1 łyzeczka
miód 3 łyzki
mak 0,5 szkl
woda 250 (ciepła)
woda zimna 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki z makiem

Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody.

Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy.

W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę miód i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami.

Zagniatamy gładkie ciasto.

Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą miodu i posypujemy makiem.

Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 29.09.2013 23:10
muszę wypróbować
everay 08.09.2013 20:43
bardzo fajne
babeczka007 08.09.2013 20:05
Uwielbiam obwarzanki i koniecznie wypróbuję ten przepis
mufinka79 08.09.2013 17:59
Smakowicie się prezentują :)
Paolcia 08.09.2013 16:45
super przepis :)
Bożena6 08.09.2013 16:08
Muszę takie zrobić.
lara 08.09.2013 15:59
eleganckie!!
ana1 08.09.2013 15:24
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak