Kotlety staropolskie

Kotlety staropolskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała kapusta

    50 dkg
  • jajka

    3 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • masło

    3 łyżki
  • tarta bułka

  • sól

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

  • ziemniaki ugotowane

    w mundurkach sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki jeszcze ciepłe obrać, przepuścić przez maszynkę, dodać 2 łyżki masła i jajka. Kapustę drobno poszatkować, zanurzyć na durszlaku we wrzącej wodzie i dobrze odcedzić. Cebulę drobniutko pokroić i udusić, dodać kapustę, dusić przez chwilę, aż kapusta zmięknie i stanie się przeźroczysta. Dodać do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszać, posolić. Jeśli masa byłaby zbyt rzadka, dodać tartą bułkę. Formować kotlety lub krokiety, panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Kotlety najbardziej smakują z pikantnym sosem, a krokiety z klarownym barszczem podanym w filiżance - pycha.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

29.11.2011 14:40
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat