Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety staropolskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kapusta 50 dkg
jajko 3 sztuki
cebula 3 sztuki
masło 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
ziemniaki ugotowane w mundurkach sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety staropolskie

Ziemniaki jeszcze ciepłe obrać, przepuścić przez maszynkę, dodać 2 łyżki masła i jajka. Kapustę drobno poszatkować, zanurzyć na durszlaku we wrzącej wodzie i dobrze odcedzić. Cebulę drobniutko pokroić i udusić, dodać kapustę, dusić przez chwilę, aż kapusta zmięknie i stanie się przeźroczysta. Dodać do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszać, posolić. Jeśli masa byłaby zbyt rzadka, dodać tartą bułkę. Formować kotlety lub krokiety, panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Kotlety najbardziej smakują z pikantnym sosem, a krokiety z klarownym barszczem podanym w filiżance - pycha.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 29.11.2011 14:40
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak