Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe bez cukru i tłuszczu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna graham 1 szklanka
amarantus ekspandowy popping 1 szklanka
jajko 3 sztuki
kakao 1 łyżka
daktyle 10 sztuk
banan 3 sztuki
Imbir mielony Prymat 1/5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe bez cukru i tłuszczu

Do miski przełożyć mąkę graham i amarantus ekspandowy, imbir, sodę, kakao i lekko ubite jajka. Dobrze wymieszać. na koniec dodać zmiażdżone widelcem banany i pokrojone drobno daktyle. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką graham, można też wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto w przekroju ma wygląd lekko zakalcowaty, ze względu na obecność daktyli i mąki graham, ale jest niebiańsko dobre. To taka alternatywa słodkości dla wszystkich, którzy nie mogą tradycyjnych ciast ze względów zdrowotnych.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 08.09.2013 11:31
pyszne ciacho
gottrina 08.09.2013 09:13
ciekawy przepis na ciasto
Janina 08.09.2013 08:40
Zdrowe ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak