Przepis i sposób przygotowania na: Mini tarty z morelami
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-40 min.
W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy morele: rozkrawamy je na 4 części,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (układamy skórką do góry ) smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem i przykrywamy folią aluminiową.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy 30 min.
Po upieczeniu moreli i przestudzeniu zdejmujemy z nich skórkę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczone foremki.Na ciasto nakładamy kawałki papieru do pieczenia i obciążamy je np.grochem i pieczemy w 180°C około 10 min.następnie zdejmujemy papier i groch i dopiekamy jeszcze 5 min.
Po upieczeniu odstawiamy spody tart do wystudzenia a w tym czasie przygotowujemy sos: cukier kryształ,sok z cytryny i wodę wlewamy do rondelka i stawiamy na średnim ogniu,doprowadzamy do wrzenia mieszając od czasu do czasu, pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 2 min,po tym czysie zdejmujemy z ognia.
Wystudzone spody tart wyjmujemy z foremek i układamy w nich przygotowane morele i polewamy sosem karmelowym.Odstawiamy do lodówki na 1 godz.
Podajemy z lodami,serkiem naturalnym lub bitą śmietaną.