Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bawarskie knedle

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dkg
mąka 25 dkg
jajko 2 sztuki
sól, pieprz do smaku
masło lub margaryna
bagietka 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bawarskie knedle

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Wbić surowe jajka, dodać przesianą mąkę oraz pieprz i sól. Uformować umączonymi rękami wałek, odcinać placuszki. Bułkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Na spłaszczone knedlowe placuszki kłaść rumiane grzanki, formować okrągłe knedle i natychmiast kłaść do osolonego wrzątku (można dodać do wody łyżkę oleju, żeby kluski się nie kleiły). Podawać gorące okraszone masłem, najlepiej z pikantną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia11 26.09.2010 18:48
super
justyna111 26.09.2010 18:23
super
Agnieszka191 26.08.2010 20:36
pychotkaaaaaaaaaaa
pauluna
pauluna 26.08.2010 20:34
dobre przepis
marzencia2007 19.08.2010 09:42
jadłam kiedys takie knedle :)
plocia 18.08.2010 14:39
smacznie i zdrowo
RenataZ-et 15.08.2010 15:38
Jeśli knedle, to na pewno pycha!!-jestem smakoszem knedelków :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak