Bawarskie knedle

Bawarskie knedle

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    75 dkg
  • mąka

    25 dkg
  • jajka

    2 sztuki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • masło lub margaryna

  • bagietka

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Wbić surowe jajka, dodać przesianą mąkę oraz pieprz i sól. Uformować umączonymi rękami wałek, odcinać placuszki. Bułkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Na spłaszczone knedlowe placuszki kłaść rumiane grzanki, formować okrągłe knedle i natychmiast kłaść do osolonego wrzątku (można dodać do wody łyżkę oleju, żeby kluski się nie kleiły). Podawać gorące okraszone masłem, najlepiej z pikantną surówką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lidia11

26.09.2010 18:48
super

justyna111

26.09.2010 18:23
super

Agnieszka191

26.08.2010 20:36
pychotkaaaaaaaaaaa

pauluna

26.08.2010 20:34
dobre przepis

marzencia2007

19.08.2010 09:42
jadłam kiedys takie knedle :)

plocia

18.08.2010 14:39
smacznie i zdrowo

RenataZ-et

15.08.2010 15:38
Jeśli knedle, to na pewno pycha!!-jestem smakoszem knedelków :)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat