Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec z masą budyniową

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasot jasne:
mąka 1,5 szkl
cukier 1/2 szkl
jajko 4 szt
olej 8 łyżek
proszke do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
CIASTO CIEMNE
mąka 1 i 1/3 szkl
cukier 1/2 szkl
jajko 4 szt
olej 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
kakao 3 łyżki
Masa budyniowa:
mleko 3 szkl
cukier 1/3 szkl
mąka krupczatka 3 płaskie łyżki
mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżki
cukier waniliowy 1 op
masło 1 kostka
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
woda 3 łyżki
margaryna 2 łyżki
woda 8 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec z masą budyniową

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto jasne. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą balszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao).
Krok 1 - Metrowiec z masą budyniową foto
2
Przygotowujemy masę budyniową. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując.
Krok 2 - Metrowiec z masą budyniową foto
3
Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm.
Krok 3 - Metrowiec z masą budyniową foto
4
Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową.
Krok 4 - Metrowiec z masą budyniową foto
5
Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).
Krok 5 - Metrowiec z masą budyniową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 03.03.2014 09:49
bardzo dobre ciasto
gosiag 01.03.2014 16:35
ciacho super
anusq18
anusq18 20.01.2014 17:17
uwielbiam to ciasto
Juleczka20 18.12.2013 18:10
pyszny metrowiec
krystyna330 21.10.2013 21:15
pyszne ciacho
olkaaa 12.10.2013 09:49
bardzo lubię
Allice 06.10.2013 23:48
To się nazywa długie ciasto :)
Kekerboom 04.10.2013 10:43
pychotka :D
nutellla 28.09.2013 13:05
smaczne ciacho
IZABELA29 27.09.2013 06:58
pyszne ciacho
Danka 24.09.2013 19:08
pyszności do kawy
stokrotka 19.09.2013 21:01
smaki dzieciństwa
Agata
Agata 19.09.2013 14:33
próbowałam zrobić podobny
beatkaa153 17.09.2013 11:28
zabieram się od dłuższego czasu by go zrobić i jakoś mi pod górkę:)
gosia56 13.09.2013 07:47
bardzo lubię takie ciasto .
monika141 12.09.2013 13:32
pyszne ciasto,pamiętam je z dzieciństwa moja mama piekła metrowca
as28 11.09.2013 09:58
mniam mniam
Aannkaa82 09.09.2013 21:37
KIedyś (sto lat tamu) próbowałam zrobić to ciasto ale jakos zupełnie nie przypominało tego ze zdjecia ;)), muszę spróbować jeszcze raz.
Alex_M 09.09.2013 12:02
lubie to ciasto!
RenataZ-et 08.09.2013 23:04
wygląda przepysznie
ONY_za_kare 08.09.2013 17:50
super ciacho!!
caralajna 08.09.2013 12:35
fajne ciasto
monisia1977 08.09.2013 08:16
fajnie wyglada
kate.500 08.09.2013 00:50
slicznie wyglada
katarzynagotuje 08.09.2013 00:24
Pyszne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak