Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki prowansalskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 750 gram
mleko 250 ml
drożdż świeże 42 gram
oliwki zielone 15 sztuk
olej 4 łyżki
cukier 1 ŁYŻECZKA
sól 2-3 ŁYŻECZKI
woda 380 (ciepła)
suszone pomidory 15 (w oleju)

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki prowansalskie

Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołeczek, w szklance z ciepłym mlekiem mieszamy drożdże, łyżeczkę cukru, wlewamy do dołeczka robimy tzw. rozczyn, czyli mieszamy troszkę z mąką i odstawiamy aby podwoił swoją objętość.
Następnie mieszamy resztę składników, dodajemy po troszkę wody, ilość jaką dodacie zależy w głównej mierze od jakości mąki, wyrabiamy ciasto, ciasto nie może być ciężkie, ani zbyt gęste ma być miękkie i puszyste, dodajemy olej i oliwę, będziecie czuć w dłoni że ciasto nabiera puszystości, wyrabiamy z 5- 10 minut. Wyrobioną kulkę zostawiamy aż podwoi swoją objętość ;-)
Wyjmujemy ciasto z miski dzieli na 3 części formujemy skręcając bagietki, kładziemy na blaszce do pieczenia, oddzielając papierem.
Uruchamiamy piekarnik (ja swój nastawiam na poziom 4 w 8 stopniowej skali więc myślę, że to takie 200-220 stopni)
ZAPRASZAM NA http://smykwkuchni.blogspot.com

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak