Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki na zakąskę imprezową

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
jajko
sól
pieprz
Zalewa:
woda 1 litr
cukier 0,5 szklanki
cebula 2
Liść laurowy suszony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki na zakąskę imprezową

Bułkę zwykłą pszenną namaczam w mleku a gdy nasiąknie odciskam mleko. Mięso mielone mieszam z jajkiem i bułką. doprawiam solą i pieprzem. Ręką wyrabiam malutkie klopsiki. Można obtoczyć w bułce tartej, jednak ja pominęłam ten krok. Wszystkie klopsiki podsmażam na rozgrzanym oleju aż się ładnie zarumienią. W tym czasie robię zalewę. gotuję wodę z octem, łyżeczką soli, cukrem i listkiem laurowym. Cebulę kroję w pół talarki i dorzucam do zalewy. Klopsiki wrzucam delikatnie do gorącej zalewy. Studzę a gdy już porządnie ostygną przykrywam talerzykiem i wkładam do lodówki. Najlepiej podawać po 24h stania w lodówce. Klopsiki odcedzam, nadziewam na wykałaczki i podaję w miseczce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 06.09.2013 20:53
bardzo ciekawy pomysł
kokoszka
kokoszka 06.09.2013 20:46
pycha klopsiki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak