Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos tatarski z czosnkiem, korniszonami i jajkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

korniszony mały słoik
czosnek 2-3 ząbki
majonez średni słoik
Musztarda miodowa Prymat 2-3 łyżki
cebula 1 duża
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
jajko ugotowane na twardo 3-4

Przepis i sposób przygotowania na: Sos tatarski z czosnkiem, korniszonami i jajkami

Jajka na twardo przeciąć na połówki, wydobyć żółtka, a białka posiekać jak najdrobniej. Żółtka przetrzeć przez drobne sitko i połączyć z majonezem. Korniszony utrzeć na tarce warzywnej, na wiórki dowolnej wielkości. Czosnek wycisnąć przez praskę. Cebulę drobniutko posiekać. Wszystkie rozdrobnione składniki połączyć z majonezem, doprawić musztardą miodową (można inną, ale wtedy dosłodzić odrobiną miodu) oraz solą i pieprzem.

Podawać do jajek na twardo, wędlin, zimnych pieczonych mięs, steków, kotletów, kanapek, frytek czy pieczonych warzyw.

Sos przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 5 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.09.2013 09:50
Polecam ten sosik miłośnikom klasycznego tatarskiego, pasuje do wielu potraw/dań, a nawet do kanapek czy pieczonych ziemniaków :)
everay 06.09.2013 18:22
lubimy takie
AnielskaSlodycz 06.09.2013 18:13
mmmm pychotka :)
Cranberry 06.09.2013 18:12
robię podobny pyszny jest :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak