Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podpłomyki do piwa

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 gram
woda letnia 200 militrów
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
oregano 1 sztuka
ser gouda 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyki do piwa

Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku chleba, wlewając na początku mokre składniki, potem suche, pamiętając jednak aaby drożdże nie były w " pobliżu" soli
Jeśli nie macie automatu , wtedy wyrabiacie tradycyjnie: do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże oliwę i wodę, całość wyrabiamy przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 2h.
W przypadku użycia świeżych drożdży robimy zaczyn z 2 łyżeczek cukru plus drożdże, plus łyżka mąki, plus 3łyżki mąki odstawiamy na 30 minut. następnie dodajemy do reszty składników i wyrabiamy;)

Nastawiamy piekarnik na 220*C

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, porcjujemy na mniejsze części, podsypujemy stolnicę mąką wałkujemy na cienkie placki.
Placek przekładamy na obsypaną mąką blachę, obsyujemy oregano, następnie serem i kroimy w paski (ułatwia to potem chrupanie przed TV) wkładamy do piekarnika na kilka minut. Podpłomyki są gotowe gdy brzegi zaczną się rumienić.
Powtarzamy czynności do zakończenia ciasta.
Smacznego chrupania;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 06.09.2013 17:28
no fajne fajne:)
tatiana2 06.09.2013 14:58
ja jeszcze nie próbowałam ale brzmi nieźle ;)
eMMe 06.09.2013 12:29
Fajna przekąska:)
bogusia19 06.09.2013 12:11
super do piwka
Lis 06.09.2013 11:05
Fajna zakąska:)
dodi 06.09.2013 10:12
świetna sprawa
Renata 06.09.2013 09:19
same też smaczne są
Barbara13 06.09.2013 09:14
proste i pyszne:)
Aga-25 06.09.2013 08:58
jadłam kiedyś smaczne!
Agnieszka-87-25 06.09.2013 08:49
starodawny rarytas, kiedyś próbowałam pyszne to!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak