Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebula nadziewana

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 4 sztuki
pieczarki 150 gram
filet z kurczaka 150 gram
por (biała część) 1/2 sztuki
parmezan starty 1 garść
natka pietruszki 1/2 sztuki
sól 2 szczypty
pieprz młotkowany z kolendrą 2 szczypty
bulion drobiowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Cebula nadziewana

Zaczynamy od obrania cebuli z łupin , następnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, ścinamy "daszek" i łyżką wydrążamy cebule.

Przygotowanie farszu:

Pieczarki kroimy w drobną kostkę, umytego i osuszonego pora kroimy w plastry, potem jeszcze na cztery części, następnie kroimy (także w kostkę) fileta z kurczaka, którego oczywiście wcześniej płuczemy i osuszamy.
Siekamy natkę pietruszki, dodajemy starty parmezan (zostawiamy trochę, aby obsypać wierzch cebuli z nadzieniem)wkładamy wszystko do miski przyprawiamy - mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy cebule, nadziewamy farszem, obsypujemy pozostałym parmezanem, podlewamy bulionem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30-35 minut.

Uwaga!
Jeżeli cebula wydrążona ma więcej niż jedną warstwę wtedy czas pieczenie się wydłuża - musimy sprawdzać kiedy będzie miękka;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 06.09.2013 16:55
jedzonko dla mojego taty :)
IwonaDD 06.09.2013 13:44
bardzo lubię cebulki faszerowane
bogusia19 06.09.2013 12:37
mniam, mniam
Lis 06.09.2013 11:08
Takie idealne danie na jesień i zimę:) I do tego świetnie się prezentuje:)
dodi 06.09.2013 10:13
pysznie wygląda
Barbara13 06.09.2013 09:15
świetny przepis idealny na jesień
Stenka 06.09.2013 08:29
doskonały przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak