Risotto z botwinką i fetą

Risotto z botwinką i fetą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • ryż do risotta

    150 g
  • ser feta

    100 g
  • botwinka

    1/2 pęczka
  • bulion

    650 ml
  • masło

    1,5 łyżki
  • pieprz kolorowy

  • szczypiorek posiekany

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto z botwinką i fetą
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste tzn. pokryją się rozpuszczonym masłem.
Krok 2 - Risotto z botwinką i fetą

Wówczas zalewamy go chochlą bulionu tak, aby zakrył ryż cienką warstwą, smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy jego chochlę. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. Botwinkę kroimy w kostkę, buraczki obieramy i również kroimy w kostkę.

Krok 3 - Risotto z botwinką i fetą
5-7 minut przed końcem smażenia ryżu dodajemy botwinkę i dusimy ją razem z ryżem pod przykryciem (Risotto zwykle jest gotowe po 15 minutach, jednak trzeba zwrócić uwagę na czas podany na opakowaniu ryżu). Gdy ryż będzie miękki wyłączamy ogień i dodajemy pokruszony ser feta, można zostawić odrobinę do dekoracji, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Botwinka nie powinna się rozgotować, powinna pozostać chrupiąca.
Krok 4 - Risotto z botwinką i fetą
Risotto od razu podajemy posypane fetą i szczypiorkiem. Życzę smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

20.08.2015 13:57
ciekawe zastawienie

Konczi

06.09.2013 10:08
bardzo fajne połączenie

w mojej kuchni

06.09.2013 06:53
ryż z buraczkami-brzmi ciekawie a wygląda na smaczne

msmors

05.09.2013 22:48
fajny przepis

stokrotka

05.09.2013 22:26
ciekawe połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat