Srucla jabłkowo - agrestowa

Srucla jabłkowo - agrestowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • drożdże

    3 dag
  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier

    15 dag
  • jajko

    1 szt
  • masło

    10 dag
  • jabłko

    3-4 szt
  • agrest

    30 dag
  • cynamon

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 5 dag mąki. Rozczyn położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtko utrzeć z łyżką cukru, dodać do wyrośniętego rozczynu z resztą mąki i roztopionym masłem, wyrobić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować białkiem. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, posypać cynamonem i cukrem, ułożyć na jednym brzegu ciasta. Agrest obgotować w 3 łyżkach wody z cukrem. Miękki agrest odcedzić z syropu i wyłożyć na resztę ciasta. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon. Włożyć do wąskiej formy, posmarować białkiem. Piec ok 30 min. w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zuzanna_z

02.02.2012 11:21
fajne

ewaa

08.01.2012 14:07
pyszna do kawy:)

Gosia32

02.06.2011 07:20
lubię agrest

tomek18

12.04.2011 07:19
świetna

Juleczka20

09.04.2011 07:39
super

Monika193

09.08.2010 13:15
pycha

rosik93

29.07.2010 00:40
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat