Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka bez szynkowara - z butelki

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 20 g
czosnek 3 ząbki
kolendra roztarta 1/2 łyżeczki
majeranek 1/2 łyżeczki
woda 50 ml
pólitrowe plastikowe butelki 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka bez szynkowara - z butelki

Kroki postępowania

1
Mięso oczyszczamy ze wszystkiego , czego nie chcielibyście znaleźć w mielonce. Mówię o błonkach głównie, ewentualnych chrząstkach. Nie usuwajcie tłuszczu, ponieważ mielonka wyjdzie bez niego zbyt sucha. Kroimy łopatkę na mniejsze kawałki, po czym przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa o sitku ok. 5 mm.

Dodajemy do mięsa przyprawy i wodę, po czym wyrabiamy mięso dłonią, co najmniej kwadrans. Gotową masę mięsną wkładamy do butelek, starannie upychając, np. pomagając sobie trzonkiem od drewnianej łyżki. Im ściślej to zrobimy, tym mielonka będzie miała ładniejszą strukturę i kształt. Ja tu popełniłam błąd - użyłam butelki nieprzeźroczystej, więc trudno mi było obserwować proces "upychania". Przeźroczyste butelki ułatwią Wam zadanie.


Butelki z zwartością mięsną zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Po upływie tego czasu robimy zabezpieczenie na nakrętkach butelek, na wzór tych, które możemy zobaczyć na szampanie. Niestety nakrętki pod wpływem ciepła zaczną się nam odkręcać, a mielonka uciekać - warto się zabezpieczyć zawczasu.U mnie wyglądało to tak :
Krok 1 - Mielonka bez szynkowara - z butelki foto
2
Takie butelki wkładamy do gara z wrzątkiem. Parzymy w temp. ok. 75 stopni (przydaje się termometr!) przez 1,5 godziny. Wyjmujemy, wkładamy do zimnej wody na 2 godziny ( ja dodałam do wody kostki lodu). Następnie chłodzimy butelki w lodówce przez około 8 godzin.

Teraz pozostało już tylko odciąć "dupki" butelek, odkręcić nakrętki i wypchnąć mielonki na światło dzienne :).
Krok 2 - Mielonka bez szynkowara - z butelki foto
3
Kroimy i jemy :)
Krok 3 - Mielonka bez szynkowara - z butelki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.04.2015 00:23
Mam różne doświadczenia z wędlinkami z butelki - zdarzyło mi się na początku mojej przygody z wyrobami domowymi, że korki mi wystrzeliły, bo woda zaczęła wrzeć ;) Na portalu o wyrobie domowych wędlin znalazłam wiele lat temu ten pomysł z butelką i drutowaniem korka, ale zapomniałam i tylko zakręciłam ;) teraz już jestem ostrożna ;) A do tego celu używam kwadratowych butelek po wodzie, która ma szersze nakrętki, niż normalne wody.
barbara11561 23.11.2013 11:38
rewelacyjna kiełbaska domowej roboty:)
magdziorka6 05.09.2013 21:42
pyszna domowa wędlinka
KasiaK90 05.09.2013 16:50
super pomysł;)
SmakolykiJoanny 05.09.2013 07:06
No genialna jesteś pierwszy raz widzę coś takiego :)
pati100015 05.09.2013 01:57
coś niesamowitego!
Lis 04.09.2013 23:37
Niesamowite - nigdy bym na coś takiego nie wpadła:)
w mojej kuchni 04.09.2013 22:02
ale pomysł...wielki +...
kasienka23 04.09.2013 21:41
świetny pomysł!
patryska76 04.09.2013 20:54
Ciekawy pomysł ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak