Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szpinakowa z jajkiem i makaronem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 450 g
makaron 1 garść
bulion 1 litr
masło 3 łyżki
jajko 3-4 szt
śmietana 30% 3-4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
parmezan starty do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowa z jajkiem i makaronem

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą.
W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek ( uważamy, by zbytnio się nie zrumienił, bo będzie gorzki). Dodajemy do niego szpinak. Smażymy aż się rozmrozi i odparuje wodę. Jeśli mamy szpinak liściasty, warto go teraz zmiksować. Drobny szpinak, taki jak w brykiecie, tego nie wymaga.

Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy do niego zawartość rondla ( szpinak z czosnkiem), a także makaron. Gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy makaron będzie już al dente (czyli półtwardy), dodajemy do zupy zahartowaną śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podajemy w miseczkach, razem z połówkami jajek na twardo, posypaną parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

junox 04.09.2013 20:30
lubię taką zupkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak