Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony por w cieście piwnym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por (biała część) 1-2 szt
piwo jasne 1/2 szklanki
jajko 1 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony por w cieście piwnym

Umyte pory kroimy na około 3 mm. krążki. Rozkładamy je na deseczce lub talerzu, oprószamy solą i odstawiamy na bok.

Mąkę, piwo i jajko mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto o konsystencji śmietany. Solimy do smaku, oraz dodajemy czarny pieprz - dość sporo.


Każdy plasterek pora maczamy w cieście piwnym, obtaczamy w bułce tartej, po czym smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron-na złoto.

Danie jest dobre zarówno na ciepło i na zimno. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 04.09.2013 17:30
pomysłowe i pyszne
przejs 04.09.2013 07:49
Kuchenko, mnie się rozwaliło tylko kilka, ale takich co się krzywo ukroiły. Pory pokrojone w równe plasterki trzymały się idealnie. Ale warto robić to delikatnie.
Kuchenka 03.09.2013 22:29
czy krążki się nie rozlecą podczas panierowania?
Kuchenka 03.09.2013 22:28
jestem ciekawa smaku
Magula 03.09.2013 19:37
o ciekawy pomysł
Aleksandra/Olcia 03.09.2013 19:37
przekąska idealna
ana1 03.09.2013 19:35
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak