Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek rolowany na dziko

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 1,8 kg
cebula biała 3 sztuki
czosnek 4-5 ząbków
ocet winny 1/2 szklanki
piwo 1/2 szklanki
sos sojowy 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
cząber 1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek rolowany na dziko

Kroki postępowania

1
Ziele angielskie ,pieprz i jałowiec utłuc w moździerzu,jeśli nie posiadamy pomocny będzie tłuczek do mięsa .

Wsypujemy wszystkie przyprawy do miseczki ,dodajemy oliwę, ocet ,sos sojowy i piwo wszystko razem mieszamy,aby ładnie się ze sobą połączyło. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy kroimy na pół plasterki .
Krok 1 - Boczek rolowany na dziko foto
2
Boczek myjemy nacieramy czosnkiem posypujemy po wierzchu troszkę mąki ziemniaczanej(aby po upieczeniu ładnie się kroiło),polewamy przygotowaną marynatą, obsypujemy połową plasterków cebuli i rolujemy,zawijamy sznurkiem aby mięso się nie rozchodziło,wkładamy do naczynia lub brytfanki,polewamy resztą marynaty która została i obsypujemy resztą cebuli,obsypać solą do smaku. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki .

Następnie wyjmujemy i pieczemy 2 -2,5 godz w rozgrzanym piekarniku do 180*
Krok 2 - Boczek rolowany na dziko foto
3
Można przykryć folią aluminiową przed wstawieniem do pieczenia wtedy nie będzie mocno zrumieniony,a 10 min przed końcem folię zdjąć aby złapał "rumieńca"
Polecam :) Boczek tak przyrządzony smakuje wybornie.
Krok 3 - Boczek rolowany na dziko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 10.12.2016 06:25
Brzmi fajnie
Franciszek 29.11.2016 13:27
super muszę wypróbować przepis
Beata23 02.05.2014 09:42
super mięsko
Laila2786 15.12.2013 15:22
pyszności, wygląda smakowicie
Izabela9 11.09.2013 06:07
Bardzo ładna roladka.
LoLa 03.09.2013 19:15
super boczek
migotka28 03.09.2013 18:53
smakowity boczuś
Konczi 03.09.2013 18:26
super, lubie taki boczek
kasienka23 03.09.2013 18:20
świetny boczek, świąteczny :)
IwonaDD 03.09.2013 17:36
rewelacyjny!!!
malaczarna23 03.09.2013 17:32
wygląda pysznie
AnielskaSlodycz 03.09.2013 17:32
na pewno smaczne ;)
elka72 03.09.2013 17:30
Jaka apetyczna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak